luni, 30 iulie 2012

Are mama o fetita harnicuta foc

     Ieri dimineata fetita mea a fost singura pana jos sa duca gunoiul, si s-a intors foarte mandra si satisfacuta ca imi e de mare ajutor.
     Apropos de ajutor, sambata seara, intindeam rufele, cu Ema...ea imi dadea cate o rufita la mana si eu le puneam carlige, si a inceput Lorena sa planga si m-am dus la ea. Dupa cateva minute vine Ema fosrte indignata "da' hai odata ca eu intind rufe din cauza ta". Cand m-am dus in balcon ea intinsese rufele pe suport...toate butite si cu cate 3-4 carlige dar fata le intinsese. Am fost asa mandra si am laudat-o ca are mami fata gospodina, asa ca nu ma mai pot plange ca n-am ajutor la treaba prin casa.post signature

Doua ratuste


     Are mama doua ratuste. Ema era rata declarata demult, insa, desi Lorena la inceput plangea la baita, acum a inceput sa-i placa. Asa ca am pus apa in cada mare si am inmuiat-o pe Ema si apoi i-am pregatit si Lorenei baita si le-am imbaiat pe amandoua odata. Ema a apucat sa stea si ea mai mult in cada si am ajuns sa o aud ca vrea sa iasa din baie, si Lorena a facut baita linistita, ca daca era si Ema trebuia sa ajute si ea bagandu-si jucariile in cadita, aruncandu-i cu apa in ochi, in nas si in urechi...dar ea ajuta si eu ii spun "mami nu s-ar fi descurcat fara ajutorul tau" si tot asa.
     Si tot din categoria ratuste...am dus-o ieri pe Ema la tara ca a plans o saptamana ca ea vrea la bunica si la bunicul ei ...si cum era cald tare afara am umplut piscinuta si s-au balacit ratele cat au vrut...




post signature

post signature

luni, 23 iulie 2012

Botezul Lorenei


 
     Sambata 21 iulie ne-am trezit dis-de-dimineata fiindca avea sa fie o zi importanta in viata noasta, si anume botezul celei de-a doua minuni ale familiei. Au venit si bicu Titi cu Adi si Adriana si s-au jucat cu Ema si la ora 14.00 au venit cumatrii sa ne ia la biserica. Slujba la biserica a fost frumoasa iar Lorena a fost deosebit de cuminte, n-a plans aproape deloc. De cum a intrat in biserica a adormit in brate la bunica si a dormit la nanu pana cand au dezbracat-o s-o scalde in cristelnita.

    
      Apoi a stat cumintica la parinte in brate cat a scufundat-o si apoi la taiat perisorul si la miruit si apoi cat s-au chinuit nana si bunica s-o imbrace inapoi. A scancit un picut la un moment dat insa s-a linistit imediat cand a primit-o pe suzi.

     
     Cand am ajuns acasa am fugit repede sus, fiindca mami ar fi trebuit sa stau cumintica acasa si sa-mi astept crestinuta si am primit-o de la nasa, tot cumintica si imbracata in rochitica ei alba de miresica, era ca o papusica.
     
     La ora 18.00 ne-am dus cu totii la restaurant sa sarbatorim evenimentul, am stat la masa, am vorbit, am si dansat putin alaturi de familie si cativa prieteni apropiati. A fost o zi foarte frumoasa pe care ne-o vom aminti cu mare placere.
     
     A doua zi a venit nana si i-a facut gazei baita, asistata indeaproape de Ema care trebuia sa se asigure ca surioara ei nu pateste nimic. Si la baita am avut o fetita tare cumintica, iar mami este mandra de printesele ei.

post signature

joi, 19 iulie 2012

Lucru manual


     Cum pitica noastra mai mare se plictiseste foarte repede, Bica Lenus a trebuit mereu sa tot gaseasca activitati noi cu care sa o atraga, asa ca am luat o punga de paste tuburi si i-a scos bica o manuta de paste si acuarele si s-au apucat de treaba pe masuta din balcon. Intai Ema a pictat tubuletele in ce culori a vrut ea, apoi le-au lasat sa se usuce si le-au insirat pe o sarmulita si si-a facut colier. La montaj era si Geo la noi asa ca a participat si ea si si-a facut un colier. Tare mandre mai erau amandoua gazele cu margele si chiar i-a facut placere Emei. Chiar am observat ca mai degraba o atragi cu activitati decat cu joaca.

post signature

miercuri, 18 iulie 2012

Cu piticii la iarba verde


     Fiindca era frumos afara duminica dimineata ne-am hotarat sa mergem cu totii la un gratarel, ca tot am tinut-o pe sarmana bica sechestrata in casa o saptamana. Au fost si nasii Lorenei si niste prieteni si am facut un gratarel, am stat la iarba verde, la aer si ne-am simtit destul de bine pana cand ne-a alungat ploaia. A fost prima iesire a Lorenei de acest fel care din pacate a cam obosit-o, insa o sa crestem noi mari si vom avea ocazia sa iesim mai des.



post signature

marți, 17 iulie 2012

Obiceiuri si traditii de botez

     Fiindca am uitat de la Ema si mai ales fiindca de data asta vrem sa dam si colacii fetei si nu aveam nici cea mai mica idee cum se procedeaza am scotocit pe net si am gasit cateva obiceiuri si traditii la botez care trebuie stiute parintii care vor un botez traditional pentru copilul lor: rolul parintilor la botez, rolul nasei la botez, baita de a doua zi etc, si semnificatiile botezului.

Semnificatia botezului

     Semnificatia traditionala a botezului este aceea a spalarii pacatului stramosesc comis de Adam si Eva, care de la inceput au calcat porunca dumnezeiasca. Prin botez copilul este iertat de pacatul stramosesc si astfel i se deschide o poarta de intrare in Biserica. Botezul face parte dintre cele sapte taine bisericesti, celelalte fiind: mirungerea, maslul, casatoria, impartasania, spovedania si hirotonia.
     Pe langa iertarea pacatelor, copilul botezat primeste si darul Duhului Sfant. Copilul nu poate fi botezat decat o singura data, dupa cum omul numai odata se naste pe lume din parinti trupesti.

Lumanarea de botez

     Lumanarea de botez reprezinta lumina ce este adusa in sufletul celui botezat. Lumanarea de botez trebuie impodobita cu flori de crin (floarea Maicii Domnului), frunze de feriga (pentru a avea copilul spor), cu o creanguta de brad (pentru a fi copilul sanatos ca un brad, brad din care a fost facuta Crucea lui Isus) si cu floricele din "floarea miresei" pentru a-i fi dezlegate cununiile.

Ce trebuie sa faca parintii la botez

1. Sa aiba certificatul de nastere la biserica.
2. Sa ia un cadou nasilor.
3. Pentru a doua zi trebuie sa pregateasca un prosop si sapun pentru ca mama sa spele nasa dupa baita si inca un prosop pentru cea care da copilul, adica "moasa".
4. Sa aiba la ei o foarfeca plus o cutiuta unde sa puna parul pe care parintele il va taia la botez.
5. Sa cumpere bomboane pentru servit in biserica.
6. Dupa ce se termina baita opresc cate ceva din cadita (petale de flori, banuti) pe care ii pastrati intr-o cutiuta alaturi de firicelele de par de la botez.

Ce trebuie sa faca nasa la biserica

1. Sa cumpere lumanarea pentru copil, cu funda albastra pentru baiat, roz sau rosie pentru fata, sau alba pentru fata sau baiat.
2. Pentru a primi copilul la botez, dupa ce preotul il baga in cazanul cu apa sfintita, nasa trebuie sa aiba o bucata mare de panza alba, necusuta, nefinisata sau brodata si o beteala/fasa de legat copilul, care nu trebuie sa fie nici prea scurta "se marita/insoara repede", dar nici prea lunga "se marita/insoara tirziu".
3. In biserica nasa pune in piept, la cei care asista, cruciulite legate cu fundite de aceeasi culoare ca funda de la lumanare. Serveste uneori ea sau mama copilului bomboane dulci sau prajituri (dupa botez).
4. Nasii trebuie sa-i cumpere copilului un trusou complet de imbracat (scutece, hainute, caciulita, botosei, o plapumioara, incaltaminte etc...nu uitati de servetele umede, pentru orice eventualitate), iar restul: carucior, leagan etc ramane la intelegerea cu parintii.
5. Pentru preot, nasii trebuie sa aiba cumparat un prosop nou si un sapun (ambele albe), cu care acesta se spala si sterge inainte de a scalda copilul in cristelnita.
6. Nasii platesc slujba la biserica si acasa, la petrecerea de botez fac un dar in bani sau in obiecte copilului.
7. Nasii aduc vin si ulei la biserica.
8. Nasa e bine sa cumpere o iconita care va fi sfintita de preot.
9. Nasa ii ia cercei fetei sau lantisor baiatului.

Ce trebuie sa faca nasa la baita a doua zi

1. Nasa trebuie sa aiba urmatoarele: prosop, ulei pentru bebelus si sampon, costumas, paturica, pernuta, jucarioare, scutece. Dupa ce-l spala trebuie sa-l strige pe nume. Dupa botez si pana il spala nasa nimeni nu are voie sa pupe copilul (se spune ca "ii ia mirul") sau sa-l strige pe nume.


2. Il va unge cu mir (uleiul sfintit de la botez) peste tot, adica pe la incheieturi, calcaie si pe tot corpul; se zice ca daca il unge bine nasa copilul va avea o piele catifelata ca matasea.


3. La baita trebuie sa fie lumanarea de botez aprinsa - in cadita se pune fasa, iar dupa ce termina, apa se arunca la un copac si fasa se pune la uscat la oglinda.


4. Ii descanta copilului inainte de a-l baga in baie cu crenguta de busuioc:

• pe la ochi "sa vada lucruri bune si frumoase",
• pe la urechi "sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele",
• pe la gura " sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur",
• pe la manute "sa fie harnic si priceput",
• pe piept "sa fie iubitor si cu suflet mare",
• pe cap "sa fie desteapt si luminat",
• pe picioare "sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi"

La baita de mir se pun in apa:

• petale de trandafir, flori de tei
• uleiuri frumos mirositoare
• un ban de aur sau de argint
• un fulg, sa fie usor ca fulgul
• un strop de miere sau de zahar sa fie dulci
• orez pentru bogatie, grau sa fie cinstit
• o verigheta sfintita
• oua sa fie sanatos si plin ca oul (care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi)
• ulei de la biserica
• banuti sterilizati inainte
• ardei iute
• lapte dulce
• busuioc ca sa fie frumos copilul
• marar sa fie placut ca mararul in bucate
• menta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos
• maciulii de mac ca sa doarma bine
• seminte de canepa ca sa creasca iute
• apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta
• seminte
• sare
• grau sa fie cinstit
• parfum

Obiceiuri

• La biserica copilul vine imbracat in hainute de la parintii lui sau daca are moasa, in hainutele luate de moasa.
• Nasa trebuie sa sarute finul/fina inainte de botez ca sa aiba gropite.
• Sub cadita se pun carti ca sa fie copilul "studios".
• La sfarsitul baitei se da dupa urechiuse, la subrat, pe picioruse cu un betisor cu un strop de parfum - ca sa miroasa bine.
• Nu trebuie sa schimbi copilul de haine pana a doua zi dupa botez si nu ai voie sa-l pupi tot pana a doua zi.
• Nasa cand il aduce pe copil acasa de la botez, la pragul casei il va da mamei dupa ce intinte bratele cu copilul de trei ori peste prag si zice tot de trei ori "ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin".
• Apa de la baita de a doua zi cu tot ce este in ea se duce undeva afara si se pune la radacina unui singur pom sau a unei singure plante, sa fie un loc cat de cat curat si cat mai retras. post signature

duminică, 15 iulie 2012

Bebelusa

post signature

joi, 12 iulie 2012

Ne botezam






     Sambata 21 iulie ne botezam mica bombonica. Botezul va fi la ora 15.00 la Biserica din Primaverii (vis-a-vis de BCR) iar apoi de la ora 18.00 ne intalnim la "Popas Cucorani". Abia asteptam...

post signature

La joaca in spatele blocului

     Cum in spatele blocului au atata nisip si sunt si multi copilasi, iesim in fiecare seara la joaca...uneori cu lopatelele, alteori cu bicicleta. Oricum ma bucur ca Ema e un copil foarte sociabil si isi gaseste mereu parteneri de joaca.




post signature

miercuri, 11 iulie 2012

La multe lunite bebe mic


     Lorenuta mea are deja o lunita. Creste frumos si sta din ce in ce mai mult treaza. Zambeste, rade, plange, vrea toata ziua in brate, iar noi incercam sa ne bucuram de fiecare clipa alaturi de minunile noastre. Are zile mai linistite si zile cand se constipa si e mai agitata. Ii place afara, doarme neintoarsa; nu-i place la baita...mai bine spus nu-i place cand o spal pe capusor; are 4650g si se face din ce in ce mai frumoasa; incearca sa vorbeasca si toata ziua plimba limbuta in gurita si se uita la mine cu ochisorii ei mari parca mi-ar spune ceva; ii place mult tzitzi, desi mai da lapticul afara de atata scremut. Ii place sa dansezi cu ea in brate si adoarme leganata usor; doarme noaptea cu doua treziri de papa (mai mult fortat ca ea se foieste insa nu vrea sa deschida gurita si tre sa ma chinui sa o fac sa o prinda si sa suga).
     Cel mai mult ma bucur ca Ema o iubeste si o accepta. Prima oara cand se trezeste o cauta pe surioara ei, se aseaza langa ea, o pupaceste si o iubeste, daca cumva plange Lore Ema vine imediat si ma cheama, chiar daca cate-o data imi mai zice sa-i scot Lorenei tzitzica din gura ca sa-i dau ei ceva.

post signature

duminică, 8 iulie 2012

Hai la petrecere

 



     Ieri am avut cativa copilasi invitati pentru ziua Emei si a fost foarte frumos. Copiii s-au jucat si in balcon la casuta, si in casa, au dansat, au unflat baloane si au papat tortulet. A avut cinci invitati: patru fetite (Alice, Cezara, Emma si Georgiana) si un baietel (Serban), insa el a fugit repede acasica (cred ca a fost coplesit de emotii intre atatea domnisoare). Marea atractie, in afara de casuta mare din balcon a fost plastilina cu care s-au jucat destul de mult la masuta in balcon, sar si suflatorile galagioase. Noroc ca cea mica e invatata cu galagia si a putut dormi, cu toata harmalaia din casa. Pe la 3 i-au plecat copilasii si a ramas singura cu prietena ei Alice cu care s-a jucat pana seara tarziu. Singurul dezavantaj a fost ca nedormind la pranz a fost destul de obositor pentru ea si pe seara a inceput cu mofturelele, insa una peste alta a fost o zi reusita. Au avut parte si de discoteca si lectii de dans si s-au amuzat copios, iar tortuletul desi n-a iesit foarte aspectuos a fost foarte bun iar copilasii l-au papat cu mare placere.
post signature

Dragoste de frate

post signature

joi, 5 iulie 2012

Ma intorc pe burta


     Cea mica mi-a facut astazi o surpriza: Am adormit-o (cel putin asa credeam) si am pus-o in patut pe o parte. Dupa cateva minute cand m-am dus sa vad ce face era pe burta si-si agita piciorusele. Am intors-o inapoi pe o parte si ea s-a rasucit inapoi, asa ca am adus camera si am pus-o din nou pe o parte si evident ca Lorena s-a intors din nou pe burta. Oricum mi se pare cel putin ciudat avand in vedere ca daca o pun eu sa stea pe burtica nu-i place si ripotesteaza imediat s-o intorc. 



post signature

Cu traista-n bat

     Ne putem lauda cu faptul ca la venerabila varsta de 4 anisori Ema Nicoleta Scripcaru a fugit prima oara de acasa.  Cum tati lucreaza dupaamiaza cand a plecat nu a incuiat usa si nici mie nu mi-a venit in minte sa ma duc s-o incui si cand eram cu Lorena in dormitor la san Ema ma tot innebunea ca vrea pe Geo si pe Ema mare sa le sun sa vina la ea. Eu i-am zis sa astepte sa o adorm pe Lorena si ma duc eu cu ea la fetite, insa se pare ca raspunsul nu a multumit-o pe Ema fiindca s-a dus, a deschis usa, a lasat-o larg deschisa si a plecat. Noroc ca am auzit usa si am iesit in urma ei dar pana am ajuns la usa ea nu mai era pe scari. Erau doua variante: fie la vecina de la doi fie la scara vecina asa ca am urcat intai la 2, am batut frumos la usa si am intrebat si eu ca prostul: "Copilul meu e la tine?". Din fericire era acolo, insa ne e invatatura de minte ca alta data sa incuiem usa de la intrare. Cu Ema am incercat sa am o discutie pe aceasta tema si mi-a zis senina ca ea s-a dus la Geo.



post signature

La multi ani Ema


    Astazi iubita mea implineste 4 anisori, insa ziua nu a debutat foarte bine...azi noapte s-a trezit plangand si a vomat si astazi se plange de dureri de burtica si a facut si un picut de febra. Oricum, speram sa treaca repede ca sa ne putem bucura de aceasta zi si de petrecerea de sambata cand i-am invitat cativa copilasi si o sa-i pregateasca mami un tortulet.
     Insa cu toate ca nu s-a simtit prea bine s-a bucurat nespus de cadoul surpriza pe care l-a primit. Am pus mana de la mana si i-am luat casuta pe care si-a tot dorit-o, cea cu usa albastra in care se oprea de cate ori mergeam la cumparaturi. Tati a cumparat-o aseara si am adus cutia in casa dupa ce am culcat fetitele si am montat casuta pe balcon.  Prin urmare multumim nasicilor si bunicilor pentru participare si le transmitem ca Ema nu vrea sa mai iasa din casuta. 
     A si avut musafiri de dimineata, doua vecine care sunt prietenele ei, Ema mare si Geo (Ema mica e ea :)) si s-au jucat de-a iezii, mama capra si lupul si apoi au dus in casuta leganutul cu bebelusii si s-au jucat de-a mama si copilul. Au fost asa dragalase. Ema cand s-a trezit din somn la pranz primul lucru care m-a intrebat a fost "Am casuta mea pe balcon nu?...cred ca se temea sa nu fi visat, mititica". Problema e ca afara e cam cald si nu reusesc s-o bag in casa, ea sta in casuta ei, si ma pune s-o tot fotografiez in toate pozitiile. Sper sa-i tina mai mult iubirea pentru casuta si sa se joace frumos in ea cu copiii, si, de ce nu, poate si cu Lorena cand mai creste.


post signature
Ticker Nou Nascuti
Ticker Nou Nascuti
 

Printesei mele cu drag Published @ 2015 by AlinaS produse de papetarie personalizate